سر باز کردن زخم قدیمی در نقش رستم | فرونشست در کمین میراث ایران است
[ad_1]
زخم فرونشست در محوطه باستانی نگسه رستم فارس باز شد.
بارندگی های اخیر در استان فارس به تعطیلی محوطه باستانی نقش رستم منجر شده است. عکس های منتشر شده از این منطقه در هنگام بارندگی، میزان بارندگی زیاد را نشان می دهد; اما آبگرفتگی منطقه دلیل تعطیلی این منطقه نیست. عکس های بعدی یک شکاف بزرگ در حیاط نقش رستم این نشان می دهد که این منطقه لب به گورهای باستانی گشوده و اکنون حتی از بالای کوه های نقش رستم نیز به وضوح قابل مشاهده است.
اداره کل میراث فرهنگی فارس اعلام کرد: در پی این حادثه تیم های نظارتی و مرمتی در محوطه باستانی نقش رستم مستقر شدند. اما شکاف ایجاد شده در این منطقه اکنون بیش از گذشته زنگ خطر فرونشست زمین را به صدا درآورده است.
ترک نکش رستم چه می گوید؟
وضعیت اسفبار نقش رستم اکنون مورد توجه قرار گرفته و رها شدن گسترده آن بسیاری را نگران کرده است. حادثه ای که پیش از این اتفاق افتاده و شکاف ناشی از فرونشست زمین در رستم در واقع زخم کهنه ای است که تازه باز شده است. درمان مشخص و قطعی برای این زخم وجود ندارد و اقدامات قبلی به حفظ امنیت گردشگران و نظارت بر وضعیت فرونشست محدود می شد. اقدامات انجام شده تنها معالجه موقت زخم فرورفته بود و اکنون توسط آب باران شسته شده بود، به طوری که واقعیتی ترسناک دوباره در برابر چشمان همه ظاهر شد. فرونشست زمین تاریخ و تمدن ایران را تهدید می کند.
حمید فدایی مدیر سابق میراث جهانی پارس در سال های فعالیت در این حوزه با موضوع فرونشست در نقش رستم و پرسپولیس او در محوطه های باستانی تخت جمشید و نگسه رستم با فرونشست زمین مواجه شده و از آن مطلع است. او به کیجارو می گوید:
فرونشست زمین در منطقه رستم ربطی به بارندگی های اخیر ندارد و شاید حتی این میزان بارندگی به کندی فرونشست در آینده کمک کند. بارندگی های اخیر در نقش رستم تنها منجر به باز شدن شکاف های سابق در این منطقه شد که قبلا پر شده بود. همچنین با توجه به میزان شست و شوی بارندگی های اخیر، ترک ها بیشتر نمایان شده است.
یک کارشناس میراث فرهنگی درباره ماجرای غرق شدن تخت جمشید و نقش رستم می گوید:
اولین نشانههای فرونشست زمین در این مناطق مربوط به سالهای 88 و 89 است، سپس ترکهایی که به وجود آمد خیلی عمیق نبود و بحث فرونشست در کشور مثل امروز مطرح نبود و حتی در ابتدا هم به این موضوع پرداختیم. نمی دانم این ترک ها را به چه چیزی نسبت دهیم. اکنون می دانیم که به دلیل پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی، دشت های این منطقه در حال غرق شدن هستند. محوطههای باستانی تخت جمشید و نگسه رستم محل اتصال این دشتها به کوهها هستند و به همین دلیل شکافهای ناشی از این فرونشست در این مناطق دیده میشود.
فدای به اقداماتی که از ابتدا در حوزه فرونشست انجام شده اشاره می کند و می گوید:
تعدادی از این ترک ها در آستانه بازدید گردشگران قرار گرفتند و به دلیل خطر باید تدابیری اندیشیده شود. بر همین اساس این شکاف ها با شن و خاک پر شده و اکنون برخی از آنها در اثر باران شسته و در معرض دید قرار گرفته اند. رسیدگی به موضوع فرونشست زمین در محوطه های باستانی و تاریخی نیازمند کارشناسی بین رشته ای بود و با بروز شکاف های اولیه، مشاور تعیین و حتی پیشنهادهایی در قالب طرح تهیه و به وزارت میراث و استان فارس ارائه شد. این پیشنهاد مجموعه ای از اقدامات فوری برای جلوگیری از ادامه وضعیت بود.
مدیر سابق پایگاه جهانی پارسه با اشاره به اینکه ترک های ناشی از فرونشست در محوطه های تاریخی یک نگرانی جدی برای کشور است.
موضوع فرونشست باید از ابتدا جدی گرفته می شد و در کلان و توسعه کشور به آن پرداخته می شد. برخی از اقدامات فوری برای جلوگیری از ادامه این وضعیت، مقابله با چاه های حفر شده در دشت پارس بود. میراث فرهنگی باید نظارت و مراجع لازم را برای این چاه ها داشته باشد. از آن زمان تاکنون، مدیریت پارس در مورد حفظ حریم خصوصی آن سختگیر بوده و کارکنان فعلی نیز نگران این موضوع هستند. برخی از اقدامات به نهادهای دیگر مرتبط است. از جمله اینکه باید الگوی کشت در این دشت اصلاح شود و در چنین شرایطی برداشت بی رویه آب و کشت برنج در آن متوقف شود.
فهرست ترکهای ناشی از فرونشست زمین در محوطههای تاریخی ایران هر روز در حال افزایش است. پیش از این ” کجارو ” در گزارش به تاثیر فرونشست زمین بر آثار تاریخی اصفهان فرونشست زمین اکنون به عنوان یک چالش بزرگ برای کشور تلقی می شود، چالشی که به نظر می رسد هنوز آنقدر که مهم است جدی گرفته نشده است.
عکس روی جلد: بابک تفرشی / عکس های روی جلد: دهبان ایران
[ad_2]