واکسنها در ۵۰ سال گذشته، جان ۱۵۴ میلیون نفر را نجات دادهاند
[ad_1]
در سال 1974، سازمان بهداشت جهانی (سازمان بهداشت جهانی) یک برنامه گسترده ایمن سازی جهانی را با هدف دسترسی به واکسن برای همه کودکان در سراسر جهان راه اندازی کرد. 50 سال از آغاز این برنامه می گذرد، و یک مطالعه جدید نشان می دهد که تاثیر شگرف واکسیناسیون بر سلامت عمومی گذاشته است. بر اساس این مطالعه، در این 50 سال، واکسن ها جان 154 میلیون نفر را نجات داده اند.
هدف برنامه جهانی ایمن سازی دسترسی آسان به همه کودکان در سراسر جهان است واکسن ها بود. چالشهای این برنامه تا به امروز باقی مانده است، اما نتیجه روشن است: در 50 سال گذشته، واکسیناسیون باعث نجات بسیاری از مرگها شده است. جلوگیری کرده است و بسیاری از این افراد کودکان زیر پنج سال بودند.
اندرو استاکمتخصص بیماری های عفونی در موسسه تلتون کیدز در استرالیا، که رهبری مطالعه جدید را بر عهده داشت. می گویدما همچنین دریافتیم که واکسن سرخک 60 درصد از کل واکسیناسیون ها را در دوره 50 ساله به خود اختصاص داده است و بیشترین سهم را در نجات زندگی داشته است.
یافته های این مطالعه یادآور خوب و بسیار به موقعی است که نقش واکسیناسیون تا چه حد در نجات جان افراد واکسینه شده، بلکه آسیب پذیرترین گروه های جامعه از جمله کودکان خردسال، سالمندان و افراد ضعیف است. سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند.
واکسن سرخک بزرگترین عامل نجات زندگی در 50 سال واکسیناسیون است
اما اثربخشی واکسن محدودیت هایی نیز دارد. ماه گذشته، کارشناسان هشدار دادند که روند واکسیناسیون تنها در ایالات متحده در آستانه رسیدن به نقطه اوج است. نرخ واکسیناسیون به حدی پایین آمده است که افراد واکسینه نشده دیگر لزوماً توسط جمعیت واکسینه شده محافظت نمی شوند. اتفاقی که می تواند منجر به مرگ های قابل پیشگیری شود.
روند جهانی نیز بسیار نگران کننده است. در سال 2021، تعداد بیسابقهای از کودکان در برابر سرخک واکسینه نشدند که منجر به شیوع جهانی این بیماری عفونی در سالهای بعد شد. به عنوان مثال، ایالات متحده که سرخک را در سال 2000 ریشه کن کرد، دوباره با افزایش شیوع این بیماری دست و پنجه نرم می کند.
کارشناسان بر این باورند که به جای تردید، بی دقتی و بی تفاوتی عوامل محرک کاهش سریع نرخ واکسیناسیون هستند.
بخشی از مشکل ممکن است این باشد که وقتی واکسن ها در پیشگیری از شیوع بیماری، مشاهده تعداد کمتری از افراد بیمار و جلوگیری از گسترش بیماری موفقیت آمیز هستند، فراموش می کنیم که چقدر خطرناک است که افراد جامعه واکسینه نشوند. همانطور که می گویند، واکسن ها قربانی موفقیت خودشان هستند.
نمونه دیگری از موفقیت واکسن آبله است. آبله اولین و تنها بیماری عفونی در جهان بود که با واکسن کاملاً ریشه کن شد. آخرین نمونه طبیعی شناخته شده آبله در سال 1977 بود.
علاوه بر این، در سال 2023، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که برنامه واکسیناسیون در افغانستان و پاکستان در مسیر ریشه کنی ویروس فلج اطفال قرار دارد، اما چالش هایی وجود دارد. ویروس فلج اطفال هنوز در این دو کشور بومی است.
همچنین پژوهش اوایل امسال نشان داد که هیچ موردی از سرطان دهانه رحم در اسکاتلند در افرادی که واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) دریافت کرده بودند، وجود نداشت.HPV) در دوران نوجوانی به دست آمده است، شناسایی نشده است و این کشور با موفقیت در راه از بین بردن سرطان دهانه رحم در زنان جوان است.
با وجود آگاهی و پذیرش عوارض جانبی شناخته شده اما نادر واکسیناسیون، تلاشهای واکسیناسیون در سطح جامعه به وضوح ارزشمند است. مطالعه جدید شات و همکارانش به شواهد موجود می افزاید که نشان می دهد چگونه کودکان با وجود برنامه های واکسیناسیون طولانی تر زندگی می کنند.
محققان دریافتند که واکسیناسیون منجر به کاهش 40 درصدی مرگ و میر کودکان در سراسر جهان و سایر عوامل احتمالی از جمله بهبود بهداشت، مراقبت های بهداشتی و دسترسی به آب آشامیدنی تمیز می شود.
واکسیناسیون مرگ و میر کودکان در جهان را تا 40 درصد کاهش داده است
استوک گفت: «تا سال 2024، به لطف تلاشهای واکسیناسیون در 50 سال گذشته، هر کودک زیر 10 سال 40 درصد شانس بیشتری برای زنده ماندن تا تولد بعدی خود خواهد داشت.»
این مطالعه که توسط سازمان بهداشت جهانی تامین شد، همچنین نشان داد که هر فردی که با واکسن جان او را نجات داده بود، به طور متوسط در 66 سال سلامت کامل خود را به دست آورد. این مجموع به معنای 10.2 میلیارد سال سلامتی است که اگر جوامع واکسینه نمی شدند، با مرگ کودکان جایگزین می شد.
اگر شما یکی از خوش شانسهایی هستید که در کودکی واکسینه شدهاید و در بزرگسالی زندگی سالمی داشتهاید، اما هنوز در مورد واکسنهای رایج شک دارید، بیشتر نگاه نکنید: اخیراً، تحقیقات زیادی در رابطه بین عفونت های ویروسی مانند آنفولانزا و هرپس زوستر (که واکسنهایی برای آن موجود است) و خطر زوال عقل، از جمله بیماری آلزایمرتاکید کرده اند.
درست است که واکسنها از همه عفونتها پیشگیری نمیکنند، اما میتوانند شدت بیماری و طول مدت بستری را به میزان قابل توجهی کاهش دهند و این به نوبه خود میتواند به طور بالقوه به پیشگیری از بیماریهای عصبی کمک کند.
در همین حال، محققان سخت در تلاش هستند تا تکنیکهای تولید واکسن خود را بهبود بخشند و فناوریهای جدید واکسن را آزمایش کنند تا از ما در برابر بیماریهای عفونی و حتی سرطان محافظت کنند.
مطالعه در مجله لنست منتشر شده است.
[ad_2]